Met de informatie in onze kennisbank kun je je verder verdiepen in bepaalde aspecten van je stadsdorp. Daarbij kun je gebruik maken van de kennis en ervaring van anderen. Via de rode balkjes hieronder kom je direct bij alle items over een bepaald onderwerp.
AllesActiviteiten in je stadsdorpBegin een stadsdorp - wat en hoeBest practicesBinnenbuurtenCommmunicatieCoronaDiversiteitFormele ZakenHet NetwerkKenniskring Zorg en WonenNetwerk NieuwsbriefNetwerkbijeenkomstenONSVerwante initiatievenVerzekeringenWie doet wat?WorkshopsZo kan het ook - tips
Bouw je stadsdorp
We hebben een nieuwe handout gemaakt die beschrijft hoe je je stadsdorp kunt opbouwen of uitbouwen. Op basis van eerdere workshops hebben we daarvoor een zogenaamd Bollenmodel ontwikkeld, dat je behulpzaam kan zijn. Met behulp van dit model kun je…
Het 7 Bollenmodel
Als je een stadsdorp opbouwt, komen er vroeg of laat allerlei verschillende onderwerpen aan de orde. Zoals: Wil je een juridische vorm of niet? Of: Wellen we subsidie aanvragen? f: moeten mensen lid worden om mee te doen? Of: Hoe…
Stadsdorpen als beweging
in 2016 werd door een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam een verkennend onderzoek gedaan naar de beginfase van een aantal beginnende stadsdorpen. Het onderzoek geeft een gedetailleerd beeld van de stand van zaken anno 2016 en hoe stadsdorpen…
Soorten activiteiten in je stadsdorp
Elk stadsdorp bepaalt zelf welke activiteiten er plaatsvinden. Dat betekent dat er een enorme variëteit bestaat als het gaat om hoe activiteiten heten en hoe ze worden ingevuld. Toch zijn er zeker een aantal soorten activiteiten te herkennen, die in…
Workshop Hoe begin in een stadsdorp op 10 maart 2023
Hieronder vind je de documenten die we gebruikten in deze workshop. De dia’s van de Powerpoint-presentatie (met nog een enkele extra’s) vind je hieronder en het werkblad Een Stadsdorp Beginnen. In de workshop verwezen naar onderwerpen die in je de…
Column: Wat een uitvinding!
Het was na de zomer van 2013, dat ik een flyer in de brievenbus kreeg; een uitnodiging voor een bijeenkomst met buurtbewoners om samen te kijken of een stadsdorp iets voor onze buurt zou kunnen zijn. Deze flyer kwam –…
Statistische informatie over je wijk/buurt
Via de speciale website Gebied in Beeld van de Gemeente Amsterdam kun je op wijk- en buurtniveau allerlei cijfers over je wijk bekijken via ene zogenaamd dashboard. Je kunt er gegevens bekijken via 11 verschillende thema’s. Vijf belangrijke thema’s (voor…
Een website voor je stadsdorp
Je kunt er niet zonder als stadsdorp: een website. In je communicatie is dit een essentieel onderdeel. Het dient vooral als informatiebron. Stadsdorpers en geïnteresseerden kunnen er snel informatie vinden over wie je bent en welke activiteiten er zijn. Je…
Nieuwsbrief maken voor je stadsdorp
Alle stadsdorpen hebben een nieuwsbrief. Dat is niet zo gek, want een nieuwsbrief brengt je stadsdorp actief onder de aandacht. En in communicatie is herhaling een belangrijk aspect. Een website is handig als informatiebron, maar die moet je wel zelf…
Hoe betrek je alle generaties bij je stadsdorp?
Door rekening te houden met de kenmerken van verschillende generaties. Op de netwerkbijeenkomst in juni 2016 hield Marcella Blok van stadsdorp VondelHelmers een kort verhaal over de generatietheorie. Deze theorie is opgezet door Henk Beckers en verder ontwikkeld door Aart…
2016 – Makkelijk contact via een App? – voor mensen met een smartphone.
In sommige buurten beginnen buurtapps te verschijnen, soms om de veiligheid te vergroten, soms meer voor contact in het algemeen. Misschien vinden sommige binnenbuurten het ook een goed idee. Hieronder een kort overzicht van een aantal mogelijkheden. Op persoonlijke titel…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 Startende stadsdorpen
Rond de tafel zaten zes beginnende stadsdorpen: Utrechtse straat, Overtoomse Sluis, IJburg, Kadijken, Landsmeer en het Roze Stadsdorp. Stadsdorp CentrumOost is als ‘ervaringsdeskundige’ aangeschoven. Landsmeer doet onderzoek naar eenzaamheid en sociale netwerken. Overtoomse Sluis had deze week een eerste bijeenkomst…
Rechtsvormen van stadsdorpen
Als je een stadsdorp begint moet je een keuze maken welke organisatievorm je kiest. De organisatievorm heet ook wel rechtsvorm. Maar niet elke rechtsvorm heeft een rechtspersoonlijkheid. De keuze voor je rechtsvorm bepaalt vooral: hoe je aansprakelijkheid is geregeld welke…
Wat is een stadsdorp?
Een stadsdorp is een initiatief van en voor bewoners in een buurt met het doel modern nabuurschap te bewerkstelligen. Hoewel stadsdorpen aanzienlijk verschillen door de buurt, de initiatiefnemers en zo meer, zijn er toch drie algemene pijlers waarop elk stadsdorp…
Beschrijving start stadsdorp
Hoe begin je met een stadsdorp? Onderstaande is een mogelijke aanpak die in variaties door veel stadsdorpen is gebruikt. Je kunt altijd contact opnemen met een bestaand stadsdorp in (de buurt van) Amsterdam en ondersteuning vragen. Zodra je serieus overweegt…
Binnenbuurten in stadsdorpen
Voor daadwerkelijk nabuurschap is een stadsdorp nog te groot. Dat kan beter in kleinere eenheden, die in het algemeen binnenbuurten worden genoemd, maar ook andere namen komen voor. Zoals de stadsdorpen onderling verschillen, zo verschillen binnenbuurten binnen een stadsdorp ook…