Kennisbank

2016 – Makkelijk contact via een App? – voor mensen met een smartphone.

In sommige buurten beginnen buurtapps te verschijnen, soms om de veiligheid te vergroten, soms meer voor contact in het algemeen. Misschien vinden sommige binnenbuurten het ook een goed idee. Hieronder een kort overzicht van een aantal mogelijkheden. Op persoonlijke titel geschreven door Marcella Blok.

https://www.whatsapp.com  Whatsapp is de meest bekende groepscontact App. Ze leggen duidelijk uit welke informatie over de deelnemers zij delen met hun eigenaar, Facebook en met derden(bedrijven etc). https://www.whatsapp.com/legal/  Je kunt groepen aanmaken zoals je wilt, maar er is geen specifieke buurtfunctie. Je mobiele telefoonnummer is zichtbaar bij alle gebruikers.

http://buurtapp.nl/  Deze wordt gemaakt en beheerd door een bv in Nederland. Bij navraag blijkt het één eigenaar te zijn. T.z.t. wil hij geld verdienen met de App doordat buurtwinkels per buurt reclame erop mogen zetten. De gegevens worden niet gedeeld met anderen. http://buurtapp.nl/privacy/  Iedereen kan zijn eigen buurt definiëren, en kiezen of hij/zij het daarbij wil laten of ook van de hele wijk of gemeente informatie wil krijgen en zien. Telefoonnummers zijn niet zichtbaar voor anderen. Men ziet je voornaam en je straat (zonder huisnummer). Geen cookies. Inmiddels heb ik buurtApp gedownload. Het stadsdorp heb ik als buurt getekend (let op: met je vinger tekenen, anders werkt het niet) en daardoor is 1054 mijn wijk en Amsterdam mijn gemeente. Maar als het zou aanslaan, zou ik mijn binnenbuurt als buurt tekenen en dan is het stadsdorp mijn wijk. Maar nu is er nog niemand.

https://nextdoor.nl/ Deze site wordt sinds februari 2016 met veel marketing(geld) overal verspreid. De App werkt met buurten die reeds vastgesteld zijn (overeenkomstig gemeentelijke indeling). De makers en eigenaars zitten in Silicon Valley. Navraag heeft geleerd dat de privacy regels twee à drie jaar geldig zijn; zolang wil de start-up wachten met winst maken en toch gratis zijn. LedenovereenkomstCookiebeleid, en Privacybeleid.