Kennisbank

Een website voor je stadsdorp

Je kunt er niet zonder als stadsdorp: een website. In je communicatie is dit een essentieel onderdeel. Het dient vooral als informatiebron. Stadsdorpers en geïnteresseerden kunnen er snel informatie vinden over wie je bent en welke activiteiten er zijn. Je website heeft ook de functie van uithangbord. Het geeft een eerste indruk van wie je bent en wat er in je stadsdorp gebeurt.

Het is dus van belang wat je website uitstraalt. Denk hierbij aan:

  • Is de informatie actueel?
  • Welke toon gebruik je?
  • Ziet de informatie er aantrekkelijk uit?
  • Kun je makkelijk vinden wat je zoekt?

Zelf maken of laten maken?

Afhankelijk van je wensen en je mogelijkheden kun je er voor kiezen een website te laten bouwen of om het zelf te doen. Er zijn veel mogelijkheden.

Er is een organisatie die een flink aantal stadsdorpen helpt met hun website. Dat is stichting Coloci. Zij ondersteunen mensen met lokale maatschappelijke initiatieven die willen bijdragen aan meer nabuurschap en sociale verbinding. Wanneer dat voor Coloci voldoende duidelijk en kansrijk geacht wordt helpen ze je daarna kosteloos en zonder verplichtingen met het maken van een plan en indien gewenst ook met het bouwen, gebruiken en beheren van een website. Je kunt contact met ze opnemen via www.coloci.nl

Zij gebruiken een vast format voor het maken van een website. Dit format en de samenstelling van functies zijn ontwikkeld samen met kinderen en jongeren en speciaal bedoeld voor community ontwikkeling, zonder enige zakelijke bedoelingen. Je kunt het snel herkennen. Kijk maar eens bij deze stadsdorpen:

Stadsdorp Westerpark

Stadsdorp Noord-Jordaan

Het Roze Stadsdorp

Maken is één ding, beheren een tweede

Denk bij het maken van je site ook aan het beheer. Daarbij gaat het om twee zaken:

  • Het beheren van de inhoud. Het verzorgen van de inhoud van je website doe je (bijna altijd) zelf: als er nieuwe berichten zijn, plaats je die zelf op je website.  Maar wil je bijvoorbeeld ook zelf rubrieken kunnen aanmaken bijvoorbeeld of de indeling van je site veranderen?
  • Het beheren van de technische kant van je site. Regelmatig is technisch onderhoud nodig. Kun je dat zelf of besteed je dat liever uit?

Het is van belang een balans te vinden tussen de mogelijkheden die je op de website wilt en het gemak van het gebruik en de kosten van het beheer. Een valkuil van een hele mooie website (laten) bouwen is dat je er in de dagelijkse praktijk niet meer uit komt om de site goed te onderhouden. Het is te ingewikkeld of te kostbaar om het uit te besteden. Met als gevolg een website die niet meer actueel is of niet het visitekaartje is van je stadsdorp qua uiterlijk of functionaliteit.