Kennisbank

Het 7 Bollenmodel

Als je een stadsdorp opbouwt, komen er vroeg of laat allerlei verschillende onderwerpen aan de orde. Zoals: Wil je een juridische vorm of niet? Of: Wellen we subsidie aanvragen? f: moeten mensen lid worden om mee te doen? Of: Hoe kom ik aan (meer) vrijwilligers?

Er is een recept hoe je zoiets moet doen als stadsdorp. Er is een enorme hoeveelheid verschillen tussen stadsdorpen omdat ieder zijn eigen weg zoekt, in zijn eigen buurt, met zijn eigen mensen.

We hebben wel een model ontwikkelt waarin veel aspecten die je tegenkomt binnen je stadsdorp zijn geordend in 7 groepen. Dat ziet er zo uit:

7 ballen klein

Het 7 bollen model wordt verder toegelicht in het document hieronder. Daar lees welke onderwerpen in welke bol thuishoren, en wat het verschil is tussen de groene en de blauwe bollen.

Het model is te gebruiken als je een nieuw stadsdorp opbouwt. Maar ook als je eens wilt kijken waar je staat op dit moment met je stadsdorp als het al langer bestaat. Dan is het een middel voor analyse om te kijken waar je nog kunt groeien.

Alle bollen hebben invloed op elkaar. Dus keuzes die je in de ene bol maakt, hebben effect op wat er in een andere bol gebeurt. De kunst is er voor te zorgen dat de keuzes die je maakt elkaar versterken. Zodat je stadsdorp vooruit komt.