Stadsdorpen

In Amsterdam en omgeving bestaan er ruim 30 stadsdorpen. Elk stadsdorp zoekt zijn eigen weg, in zijn eigen buurt, met zijn eigen mensen. In die diversiteit schuilt de kracht van het verschil. Toch zijn er ook overeenkomsten te zien.

Een stadsdorp:

  • Heeft als doel het bevorderen van het nabuurschap in het eigen gebied.
  • Is een initiatief van en voor bewoners.
  • Is actief in een bepaald gebied (straten, buurt, wijk of stad).
  • Kiest zijn eigen vorm die past bij de aard van de plaats en de mensen die er wonen.
  • Is gebaseerd op indirecte wederkerigheid: iedereen heeft iets te bieden en wat jij biedt doet iemand weer voor jou (op een ander moment).
  • Bouwt een gemeenschap op van mensen die elkaar kennen, herkennen en erkennen.

Hieronder vind je:

  • De Monitor van Stadsdorpen met daarop een samenvatting op hoofdlijnen van het onderzoek uit 2023.
  • De kaart waarop je kunt zien waar de stadsdorpen zich bevinden. Door te klikken op een blauw druppel zie je direct de basisgegevens van dat stadsdorp.
  • Een lijst met alle stadsdorpen met korte informatie en contactgegevens van elk stadsdorp (voor zover beschikbaar).

Monitor Amsterdamse Stadsdorpen 2023

Hieronder zie je een samenvatting van de kerngegevens van alle stadsdorpen in Amsterdam en omgeving. De informatie is gebaseerd op een breed onderzoek naar de stand van zaken van de stadsdorpen gehouden in het voorjaar van 2020 en 2023. Je kunt deze monitor ook downloaden.

infographic 2023

Kaart met alle stadsdorpen

Op onderstaande kaart zie je de ligging van alle stadsdorpen in Amsterdam en omstreken. Als je op het blauwe icoon klikt van het betreffende stadsdorp worden enkele basisgegevens zichtbaar. En je kunt doorklikken naar de website het betreffende stadsdorp.

Overzicht van alle stadsdorpen

Alle stadsdorpen zijn hier stuk voor stuk (op alfabet) te vinden. Je kunt ook de stadsdorpen per stadsdeel bekijken via de rode balkjes bovenaan de lijst. De stadsdorpen die een plaatje van een appel voeren zijn nog zo nieuw, dat ze nog niet rechtstreeks benaderd kunnen worden. Je kunt contact opnemen met info@netwerkamsterdamsestadsdorpen.nl en dan sturen wij je bericht door naar de initiatiefnemers.

In Amsterdam zijn er ook enkele aan stadsdorpen verwante initiatieven. Wil je daarover meer weten? Kijk dan hier.