Kerstboodschap Burgemeester Halsema

Kerstboodschap burgemeester Halsema

23 december 2021

Het zijn ‘de donkere dagen voor kerst’, en dit jaar zijn ze donkerder dan anders. Want we hoopten zo langzamerhand toch echt van corona en al die nare maatregelen af te zijn. In plaats daarvan zitten we opnieuw in een strenge lockdown: alles is weer dicht, we zitten weer thuis en we kunnen de feestdagen maar met weinig mensen vieren.

Veel ondernemers hebben opnieuw een enorme dreun gekregen. Horeca-uitbaters, hun leveranciers, winkeliers, directeuren van theaters en podia: ze moesten afgelopen weekend de deuren weer sluiten, zonder precies te weten wanneer ze weer open mogen.

Ook op andere plekken leven mensen in onzekerheid. Hoelang houden artsen en verpleegkundigen het nog vol? Wanneer kunnen de kinderen weer naar school? Wanneer kunnen we vrienden en familie weer in het echt ontmoeten? En als het weer kan, voor hoelang deze keer? Het eerlijke antwoord is: we weten het niet precies. We zullen ook het komende jaar met corona moeten leren leven, in de hoop dat we er steeds beter tegen bestand zijn.

Daar kunnen we ook zelf wat aan doen. Haal een boosterprik als het kan, en laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan.

Wat ook belangrijk is, maar zeker niet makkelijk: blijf zoveel mogelijk thuis en beperk je contacten om jezelf en anderen te beschermen. Veel mensen hunkeren naar contact: elkaar even zien, praten over wat je bezighoudt, samen een ommetje maken. Dat kan allemaal ook, als het maar met mate is en we ons hoofd erbij houden. Dus houden we 1,5 meter afstand, wassen we onze handen vaak en grondig, spreken we alleen af als we geen klachten hebben, en doen we van tevoren even een zelftest.

De komende weken is er veel dicht, maar onze stad is niet op slot en het leven gaat door. Dus laten we er ook deze winter het beste van proberen te maken. Door te genieten van wat er nog wél kan, zoals een mooie wandeling maken, lekker eten, of plannen maken voor de toekomst. En vooral ook door een beetje om te kijken naar Amsterdammers die het zwaar hebben, zoals we dat de vorige keren ook hebben gedaan. Want een beetje gezelschap, een vriendelijk woord of een luisterend oor: het maakt een wereld van verschil.

Lieve Amsterdammers, het is opnieuw een zware tijd voor velen. Maar ook hier slepen we onszelf en elkaar doorheen. Samen zorgen we voor licht in deze donkere dagen.

Ik denk aan u en wens u, ondanks alles, fijne feestdagen.

Femke Halsema
Burgemeester van Amsterdam

p.s. Heeft u een goed idee om eenzaamheid en somberheid te verdrijven, voor uzelf of voor anderen, meld dit dan alstublieft via WijAmsterdam.nl.

Deel in je netwerk